70'li Yılların PINAR'ını Andık!
Çarşamba, Haziran 03, 2009
Yeniden Milli Mücadele Hareketi'nin unutulmaz dergilerinden Pınar dergisi için Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği'nde PINAR DERGİSİ vefa toplantısı yapıldı.
Cumartesi günü TYB İstanbul Şubesi’nin himayesinde önemli bir toplantı gerçekleşti. Yayınlanmasının üzerinden otuz yıldan fazla bir zaman geçmiş olan Pınar dergisi için vefâ ve yâd programı yapıldı.
Çapadan yükselen Kültür ve Sanat PINAR’ı
1960’lı yılların sonunda bir grup idealist genç tarafından mücadelelerini silahla değil de fikirle yapmak düşüncesiyle kurulmuş olan Yeniden Milli Mücadele Hareketi, çatısı altında bulunan gençlerin kısa sürede çoğalması ve sağlam temellere oturmasıyla solun en çok çekindiği hareket olmayı başardı. Yeniden Milli Mücadele Hareketi’nin Kültür ve Sanat ayağını temsil eden ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu öğrencileri tarafından çıkarılmış olan Pınar Dergisi, iki yüz yıla yakın bir süredir
Batılılaşmayı savunan siyasi elitler tarafından hor görülen bu toplumun kendine has kültürel ve sanatsal değerlerinin savunuculuğunu üstlenmek gayesiyle yola çıkmıştı. Yayınlanmasının üzerinden geçen yaklaşık otuz yıl sonra şimdiye kadar gerekli önemin ve ehemmiyetin gösterilmediği Pınar Dergisi, 30 Mayıs Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin himayesinde bir programla hatırlandı. Programın organizesini üstlenen Pınar Düşünce Kültür ve Sanat Platformu adına Kâmil Büyüker kısa bir konuşma yaptı. Sonrasında Pınar’ın kuruluşunda emeği geçmiş olan Gazi Altun, bu hareketin hasbî bir hareket olduğundan bahisle duygulu ve hatıralarla yüklü bir konuşma yaptı. Sonrasında 70’li yılların gençlik hareketleri içerisinde öne çıkan Yeniden Milli Mücadele hareketinin bir edebiyat dergisi olan Pınar dergisinin misyonunu, geleneğini ve davasını anlatan konuşmalar yapıldı. Pınar Dergisi’nin hangi amaçla ve ne tür zorluklarla çıkarıldığı Pınar Dergisi’ni yönetmiş kadrolar tarafından aktarıldı. Programa dergi bünyesinde yetişmiş yazar, düşünür ve şairlerden Yavuz Aslan Argun, Gazi Altun, Cevat Özkaya, Hasan Erden, Salim Demirezen, Bestami Yazgan, Muhammed Nur Doğan, Olcay Yazıcı, Zekeriya Erdim ve Aşir Çöloğlu gibi isimler de katıldı. Burada belki de bütün konuşmaları özetleyen ve hülasa eden konuşmayı da Yeniden Milli Mücadele hareketi kurucularından Yavuz Aslan Argun yaptı. Bu teşkilatın ve hareketin tamamen halisane niyetlerle ve Allah’ın rızasına kazanmaya dönük olarak kurulduğunu ifade etti.
PINAR yeniden yayınlansın!
Pınar'ın fikriyatını işleyen ve Pınar'dan yetişip vefat edenler için hazırlanan slayt gösterimi, salonda bulunanlara duygulu anlar yaşattı. Toplantının yapıldığı salonda Pınar Dergisi standı da açıldı. Büyük bir birikimin ve kadim bir medeniyetin taşıyıcısı ve mektebi olan Pınar Dergisi’nin hatırlandığı program, derginin tekrar yayınlanması, Y.M.M. hareketinin tarihinin yazılması ve vefâ programının devamı temennileriyle son buldu.
Programı hazırlamada büyük emeği geçen Kamil Büyüker'e ve ev sahibi TYB yönetimine sahici bir teşekkür hissi ile dolu olduğumuzu ifade etmek isteriz!
3 yorum:
Bir kardeşimizin haber vermesi üzerine,http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=1240 adresinden alınarak siteye eklenmiştir.
70'li yılların Çınarını anmak ve ona vefa göstermek için; 90'lı,2000'li yılların Çınarını bir ulu Çınar yapmalım.
Ey Millet Evladı,
Yüce din,
Büyük devlet,
Şerefli MİLLET için
MUHTEŞEM TÜRKİYE için şehidlerin emanetine sahip ol!
MÜCADELEYE KATIL!
Mehmet MUTLUOĞLU
Ah Pınar dergisi,
Kutlu davanın, sanat damarı...
Neredesin???
Nerede o her bir satırı iman dolu, "milli sanat"ımız?
Geri döneceği günleri iple çekiyoruz!
Çınarı, Pınar'la mukayese etmeyelim.
Çınar da ayrı bir muhkem kalemiz.
Okuyalım, okutalım, abone bulalım.
Yorum Gönder