Hadim-ül Kur'an, Ziya Yürekli Hoca - 1

Pazar, Nisan 26, 2009

1967 YILINDA MÜCADELE BİRLİĞİNİ AYKUT EDİBALİ'NİN LİDERLİĞİNDE KURAN 20 KİŞİDEN BİRİ OLAN HADİM-ÜL KUR'AN, ÖMRÜNÜ KUR'AN, HAK VE MİLLET MÜCADELESİNE ADAMIŞ ÖRNEK ŞAHSİYET:

ZİYA YÜREKLİ HOCA


ANADOLU EĞİTİM VAKFI

Ziya Hoca çocuklara ve gençlere çok değer verirdi. Eğitimleriyle bizzat ilgilenirdi.

Din eğitimi almaları konusunda çaba sarf ederdi. Gençleri kitap okumaya, dergi okumaya, düşünmeye ve sorgulamaya yönlendirirdi. Gençlerin iyi yetişmeleri, eğitimlerini başarıyla tamamlamaları, üniversite okumaları, hatta akademik çalışma yapmaları gerektiğini düşünür, bu konuda büyük bir çaba gösterirdi.

Arkadaşlarıyla Anadolu Eğitim Vakfı’nı kurmuştu ve her hafta sonu gençlerle sohbet ederdi. İyilik, doğruluk ve güzellik ekseninde yaşar; yanlışa, kötülüğe ve çirkinliğe razı olmaz, karşı çıkar ve çok iyi tanıdığı şer odaklarına karşı yılmadan mücadele ederdi.

Bu yaşam felsefesini gençlere de anlatırdı.

Allah’ın iyiler listesine yazılmak, kıyamet gününde o listeden çağrılmak ve salihler arasında haşrolmaktı, bütün hesabı.

MİLLET PARTİSİ

Ziya Yürekli Hoca, 1969’dan itibaren Adana’da kurucusu olduğu Mücadele Birliği hareketine destek verdi; hareketteki kopmalara üzülse de Aykut Edibali’ye ve merkeze hep vefa gösterdi.

Emekli olunca birkaç yıl Millet Partisi il başkanlığı yaptı. Ziya Hoca, emekli müftülerimizden Mustafa Kapçı hocayla birlikte Adana’da faziletli insanlardan oluşan cemaatine hizmete son nefesine kadar devam etti.

Türkiye’nin Ziya Abisi, hocası ve hizmet kahramanıydı.

Ziya Hoca, siyaseti Müslümanlığın omurgası görüyordu ve millet düşmanlarına ve şer odaklarına karşı mücadelenin imanın gereği olduğunu savunuyordu.

Siyaseti ibadet zihniyeti ve ciddiyetiyle yapıyordu. Son yıllarda kendini tamamen vakıf çalışmalarına verdi. Gençlerle ilgilendi. Eğitimlerine destek verdi.

ISLAHATÇI DEMOKRASİ PARTİSİ

SİYASET MÜSLÜMANLIĞIN OMURGASIDIR


Mücadeleciler, İslamcıydılar, dolayısıyla Ziya Gökalp tarzı Türkçülüğe karşıydılar ve Alparslan Türkeş’e uzaktılar. Fakat Necmettin Erbakan hareketine de uzaktılar; çünkü T.C. devletinin kuruluşu ile Erbakan hareketinin İslami “model”i arasında mutlak bir çatışma olacağını, ileride devletin iktidarına talip olsalar bile bu konuda ihtilaflı bir durumun ortaya çıkacağını ve Türkiye’nin zarar göreceğini düşünüyorlardı.

12 Mart 1971 tarihi, Yeniden Milli Mücadeleciler için de yeni bir dönemin habercisi oldu. Hareketin çekirdek kadrosu parçalandı. Necmettin Türinay, Cemil Çiçek, Ömer Ziya Belviranlı, Taha Akyol gibi isimler Mücadele Birliği ile yollarını ayırdılar.
İlk kırılmanın ardından hiçbir şey eskisi gibi olmasa da Mücadele Birliği gerek yayınları, gerekse etkinliği ile kendine biçtiği misyon doğrultusunda faaliyetlerine devam etti. Yetmişli yılların ortalarına kadar küçük bölünmeler yaşandı; ama bunlar belirleyici olmadı. 1975’e gelindiğinde hareketin siyasal parti haline gelmesi için çalışmalar yapıldı. Aykut Edibali, Millet Partisi’ni ele geçirerek siyaset yapma isteğini gösterdi.

Millet Partisi fikrinin tabandan gelen tepkiler sonucu başarıya ulaşamaması, birliğin siyaset arayışında yeni hedefler belirlemesine neden oldu.
Bu kez de merkez sağın en büyük partisi Adalet Partisi ile ilişki başladı. Tabandan gelen itirazlara rağmen yönetim AP ile anlaşıp, bu partinin gençlik kollarını örgütleme yoluna gitti. Bu dönemde ayrılmalar arttı. Mehmet Akif Ak, Hüseyin Gülerce, Ahmet Taşgetiren, Mehmet Ali Taşçı gibi yazarlar Mücadele Birliği içinde yetişip ayrılanlardandı.

12 Eylül sonrası Aykut Edibali kendisini terk etmeyen arkadaşlarıyla birlikte Islahatçı Demokrasi Partisi’ni kurarak Mücadele Birliği’nin yerinin artık siyasal parti çatısı olduğunu göstermek istedi. Ancak birlikte yola çıktığı insanların büyük kısmı artık yanında değildi.

- Gönderen: Mehmet Mutluoğlu -

5 yorum:

Ziyaretçi 27 Nisan 2009 16:23  

ZİYA HOCAMIZA YÜCE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM. ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN. BÖYLE GÖNÜL ERLERİNİ VE DAVA ADAMLARINI ALLAH DAİMA ÇOĞALTSIN VE BU HAK DAVAYI MUZAFFER EYLSİN. (AMİN)
MEHMET MUTLUOĞLU KARDEŞİMİZE DE AYRICA SONSUZ TEŞEKKÜRLER. ALLAH RAZI OLSUN.

Ziyaretçi,  27 Nisan 2009 21:40  

Ben bu çalışmayı Rahmetli Ziya YÜREKLİ ağabeyimizin oğlu Sayın Mustafa YÜREKLİ tarafından hazırlanan Hadimül Kuran blogspot.com sitesinden alarak gönderdim.
Bu güzel çalışmalarından dolayı Millet Dostlarının gönlünde taht kurmuş,Kur'an hizmetkarı Hak aşığı
Dava adamı Ziya Hocamızın yadigarı Değerli Mustafa YÜREKLİ Beyefendiye teşekkürlerimi iletiyor,Allah razı olsun diyorum.
Ayrıca bütün ağabey ve kardeşlerimden dava adamı yakınlarının hayatını bu örneği de geliştirerek yazmalarını diliyorum.
Ve bir Edibali duasıyla :"İki Cihanda aziz ol!" değerli Mustafa YÜREKLİ Beyefendi. Mekanın cennet olsun Ziya Hocam.
Şunu bil ki senin uğruna bir ömür tükettiğin yüce idealleri O kurduğunuz ocakta yetişen binlerce gönül eri yaşayacak ve yaşatacak,yeryüzünde fitne ve fesattan eser kalmayıncaya kadar mücadele devam edecek,Muhteşem Türkiye kurulacaktır. Ve tüm bu hayırlar senin ölümünün üzerinden yıllar geçse de bitmez tükenmez bir hazine gibi sevap yazılacaktır Ziya Hocam. Senin yaptığın işleri kul değerlendiremez ki...
Mehmet MUTLUOĞLU

Ziyaretçi 19 Mayıs 2009 18:55  

TÜRK MİLLETİ'NİN KAHRAMAN EVLATLARINA..

Hadimü'l Kur'an Ziya Yürekli Hoca ile ilgili çalışmamın burada yayınlanması ve alıntı yapan sayın Mehmet Mutluoğlu'nun kadirşinaslık yapıp çalışmama atıfta bulunması ve kitap yazma teklifini gündeme getirmesi doğrusu beni çok duygulandırdı. Bu güzel ilgiden dolayı müteşekkirim.

Siz, millet evlatlarının faziletlerle donanmış olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz. Bu muhabbet, vefa, kadirşinaslık, samimiyet, fedakarlık vs gerçekten kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizden.

Mücadele Birliği, bugün, Millet Partisi çatısı altında, bütün saflığını, berraklığını, rengini, kokusunu ve tadını koruyarak akan büyük bir ırmaktır. Necip Fazıl Kısakürek'in Sakarya şiiriyle selamladığı siz iman, ilim, irfan ve hizmet kahramanlarını bu vesileyle kutlamak istiyorum: Başta sayın Aykut Edibali Bey olmak üzere hareketin bütün öncülerine, özellikle sayın Mustafa Kapçı ve rahmetli Ziya Yürekli'nin Çukurova bölgesindeki mücadelelelerine insani yakınlıkta tanıklık ettim. Bu hizmet kervanını, tarih zaten kaydetmiştir. Yazılacak, anlatılacak çok şey var. Bir gün millet evlatlarının bu şanlı yürüyüşünden bir kaç kere resmi anlatabilirsem kendimi çok bahtiyar hissedeceğim, küçük bir katkıda bulundum diye.

Aziz milletimizin öz evlatları.. Hak davanızı, zaman da tasdik etti. Batı kasırgası hala ülkemizi alt üst ederken, baş koyduğunuz fikirler, güvenli bir liman, büyük bir kale olarak her kuşaktan temiz, zeki ve yetenekli gençleri bağrına basıyor. Sizler, adımlarınızı özgüvenle, cesaretle ve her geçen gün daha büyük bir heyecanla atarak kahramanca yürürken, ben, kendi küçük dünyamdan, sığındığım fikrin fildişi kulesinden, hayranlıkla seyrediyorum..

Batı tufanında.. İnançlarını, Nuh'un gemisi kılan.. Davasını Hz.Muhammed'in "üsve-i hasene" ahlakını, Kur'an ahlakını tahsil ettiği Daru'l Erkam haline getiren.. Soylu hareketini, Yuvuz Sultan Selim Han'ın Vahdet sancağını taşıma şerefine dönüştüren.. Güzel insanlar. Medeniyet mimarları, ustaları..

Herbirinizi yürek dolusu muhabbet, dua ve iyi dileklerle kucaklıyorum.

Hasretle bağrıma basıyorum.

Allah yar ve yardımcınız olsun.

Sizler bu milletin göz bebeklerisiniz, umudusunuz ve geleceğisiniz; unutmayın!

MUSTAFA YÜREKLİ

Ziyaretçi,  19 Mayıs 2009 22:20  

Kuran ikliminde,sünnet ikliminde büyüyen "Muhakkak ki müminler kardeştir." emrini idrak eden Aziz dost,Yeniden Milli Mücadelecilerin,Millet dostlarının ağabeyi Ziya YÜREKLİ Hocanın güzel yadigari,adı gibi,sanı gibi Pek Kıymetli Mustafa YÜREKLİ Beyefendi.
İşte dostluk,vefa.Ben de korkuyorum ki Mustafa Bey acaba benim yazımı sen niçin eklersin siteye diye beni paylayacak.
Ama yazınzı gözyaşlarımı tutamayarak okudum,okudum. İşte bu bizim yaptığımız başarı,zafer.Bir medeniyetin inşası.
İnşallah hep beraber "Çağımızı bir fetih çağı,toplumumuzu bir fetih toplumu haline getireceğiz."
Ama önce fert fert yegen yegen yaşayan bir inkılap olacağız.
Haydi birliğe,barışa,sevgiye mutluluğa,
haydi MUHTEŞEM TÜRKİYEYE
Mehmet MUTLUOĞLU

Ziyaretçi,  22 Mayıs 2009 15:45  

YERİNİ TERKEDEN OKÇULARDAN DEĞİLDİ

Mehmet MUTLUOĞLU Bey;
Değerli kardeşim..

Yeniden Milli Mücadele hakkında ciddi, ilmi ve ufuk açıcı çalışmalar yapmak gerekiyor. Böyle bir ilgiyi 40 yıllık bu hizmet hakediyor.

Gayrisamimi, ciddiyetten uzak, yüzeysel ve cahilane yaklaşımları gördükçe insan üzülmeden edemiyor. Kim, niçin neler söylüyor belli.
Kötü niyetli olanlar, hizmete ihanet edenler dünyada ve ahirette rezil olacaklardır.. samimi düşüncelerim budur.

Babam rahmetli Ziya Yürekli Hoca, "Dost da belli oğlum, düşmanda belli. Oyuna gelenler hesaplarını Allah'a verecekler.. Bu davanın sahibi o çünkü.." der, ayrılanlar hakkında hayırhah düşünmeye devam ederdi.. Büyük bir mütevazılıkla "Ben yerini terkeden okçulardan olmak istemiyorum.." dedi.

http://hadimulkuran.blogcu.com/yerlerini-terkeden-okcular_44330161.html

Ameller niyete göredir..

Hizmete zerre kadar emeği geçenler nasıl karşılığını din gününde alacaklarsa,zerre kadar zarar verenler de yaptıklarının karşılığını göreceklerdir. Asıl hesap Allah'e verilecek olandır.

Bu vesileyle herkese selam ediyor, hasretle kucaklıyorum..

Yorum Gönder

"Mücadele Birliği nasıl ki kurluduğu yıllarda sahabe iştiyakı, imanı, gayreti ile çalışmışsa; Bugün de hiç bir grup, parti, şahıs tekelinde değildir.

Bu teşkilatın tezgahından geçenler yine aynı kardeşlik duyguları ile birbirlerine bağlıdır. Bunu ifsad eden, arada husumeti yayanlar asla Mücadeleci olamazlar!"

Son Yorumlar

İman Et
Mücadele Et
Zafer Senindir!
Zafer Hakkın
ve Hakk'a inananlarındır!
Kopyalama hakları: GNU, GÖBL.